25
01
17
Wijnreizen

Op reis in Toscane

Na een soepele vlucht van Eindhoven naar Pisa zetten we koers naar Scansano, een klein dorp in het zuiden van de provincie Grosseto in Maremma, Toscane.

Net als Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano is de beroemdste wijn van de regio gebaseerd op de sangiovesedruif. De lokale variant van dit makkelijk muteerbaar ras heet morellino. In het warme zuiden van Toscane en met een zanderige bodem onderscheidt sangiovese zich duidelijk van zijn beroemde broertjes. Toch zijn er overeenkomsten. Een combinatie van frisse zuren, vrij stevige tannines, rijp rood fruit en een hartigheid die doet denken aan tomaat en tijm.

Morellino di Scansano bestaat voor minimaal 75% uit sangiovese. De wijn, die over het algemeen jong gedronken wordt, mag worden aangevuld met verschillende internationale en lokale druivenrassen. De leukste daarvan is ciliegiolo (we oefenen elke dag op de uitspraak), een druif met een intens kersenaroma. De lagere zuurgraad van ciliegiolo maakt hem een ideale partner van sangiovese.

We proefden wijnen bij drie totaal verschillende bedrijven. De zeer goed werkende coöperatie, opgericht in de jaren zeventig na de recessie van de mijnindustrie, maakte indruk met loepzuivere, moderne en toch oorspronkelijke wijnen, gecombineerd met innovatiekracht en uitstraling.

Een van de charmante ‘founding fathers’ van de appellatie stelde in eerste instantie teleur, waarbij we ons niet konden onttrekken aan de indruk van vergane glorie.

Tenslotte ontmoetten we Alberto op zijn prachtige, groots opgezette domein, uitkijkend op de veertig jaar oude sangiovesewijngaard. Een man met een missie: de wereld overtuigen dat Morellino di Scansano in staat is te rijpen. Zelf dronk hij nu graag jaargang 2007. We proefden en waren overtuigd. Elke fles van de ongeveer 100.000 (!) wordt kleurrijk verzegeld rond de kurk. Handmatig! Een variant op het Van Eyck snorretje?

[show_theme_switch_link]
0
    Uw winkelwagen
    Uw winkelwagen in nog leegTerug naar de shop