06
02
20
Wijnreizen

Op weg naar Spanje

We gaan weer op jacht naar nieuwe aanwinsten voor ons assortiment!

Na een succesvolle reis naar de Rhône eind januari (foto’s volgen!), staat nu Spanje op het programma. Onze reis ziet er grofweg als volgt uit.

Zondag 9 en maandag 10 februari: La Rioja
La Rioja geldt als één van de meest invloedrijke regio voor rode kwaliteitswijnen uit Spanje. Het gebied, dat in 1991 als eerste de kwaliteit denominación de origen calificada verwierf, kwam eind negentiende eeuw tot ontwikkeling. Met de Bordeaux in crisis vanwege de allesverwoestende druifluis, zochten de Fransen omstreeks 1870 naarstig naar wijn in gebieden waar de epidemie nog niet heerste. De Bordelais staken de Pyreneeën over en kwamen uit in het wijnbouwgebied rond de stad Logroño, het kloppend hart van de Riojastreek. Een bijkomend voordeel was de spoorlijn, die het stadje Haro verbond met de Atlantische kust. De Fransen leerden de plaatselijke wijnmakers om de elegante tempranillo op te voeden in eikenhouten vaten, waarmee een perfect alternatief voor rode Bordeaux werd gecreëerd. Ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren het externe factoren die voor een impuls in Rioja zorgden. Toen de prijzen in Bordeaux de pan uit rezen, vond menig consument in Spanje een alternatief. Ook de smaak van Rioja veranderde destijds, met een stap naar meer extractie en minder houtinvloeden.

Dinsdag 11 februari: Bierzo
Bij Spanje heerst nog immer het stereotype idee van een uniform warm, droog klimaat waar overwegend stevige rode wijnen worden gemaakt die een lange houtlagering krijgen. Natuurlijk, dat Spanje bestaat, maar in het noordwesten is sinds enkele jaren een ware revolutie gaande. Dankzij invloeden van de Atlantische oceaan is het er verrassend groen, koel en nat. De Rías Baixas, in de autonome regio Galicië, was de eerste D.O. (denominatión de Origen) die met zijn albariño’s wereldfaam veroverde. Iets verder landinwaarts volgen nu Ribeira Sacra, Valdeorras en Bierzo. De laatste regio, gelegen in het iets warmere Castilië en León, staat nu dankzij de beroemde wijnmakersfamilie Palacios uit Priorat en local hero wijnmaker Raúl Pérez, die we recent nog ontmoetten op Prowein, stevig op de kaart. Lokale specialiteiten zijn godello (wit) en mencia (rood).

We houden u natuurlijk via de site en Facebook op de hoogte!

[show_theme_switch_link]
0
    Uw winkelwagen
    Uw winkelwagen in nog leegTerug naar de shop