De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Balestri Valda

Italië | Veneto

Het wijnhuis | Balestri Valda

Al in de jaren dertig van de vorige eeuw werd Soave, samen met Chianti, beschouwd als de topregio in Italië. Na de raketachtige opmars in de jaren erna was de verleiding voor veel producenten echter té groot en zij ruilden kwaliteit in voor kwantiteit. Soave kreeg een slechte naam. Ook bij Balestri Valda richtte Guido Rizzotto zijn wijnkelder in de jaren negentig nog in op ‘volume’. De Rolls-Royce onder de bottelmachines die wij daar zagen in de kelder, zijn een mooi aandenken aan deze tijd. Gelukkig zette Guido samen met zijn dochter Laura de stap terug naar kwaliteit en geldt Balestri Valda als een van de beste en meest ambitieuze producenten van de regio. Het bedrijf maakt échte Soave, van vulkanische bodems uit het Classico-gebied.

LAURA RIZZOTTO
GEPASSIONEERD SOAVESPECIALIST 

WIJNGAARDEN | 19 HECTARE
BODEM 
| MINERAALRIJK BASALT
DRUIVENRASSEN
| GARGANEGA, TREBBIANO DI SOAVE

Streek | Veneto

De Veneto is een van de belangrijkste wijnbouwregio’s van Italië. Het gebied strekt zich uit van het Gardameer in het westen tot de golf van Venetië in het oosten, uitlopend in een smalle strook noordwaarts richting de Oostenrijkse grens. Geen andere regio in Italië kent zoveel kwaliteitswijnen, waarvan Prosecco, Valpolicella en Bardolino slechts enkele voorbeelden zijn. In de provincie Verona, ten oosten van het Gardameer, wordt een andere beroemde witte wijn gemaakt, Soave, met in de hoofdrol de garganegadruif. Naast droge witte wijnen, waarvan het klassieke herkomstgebied wordt gekenmerkt door de vulkanische bodem, worden er ook zoete recioto wijnen gemaakt. Het klimaat in de Soaveregio wordt sterk beïnvloed door de mist vanuit de Po-vallei, die voor sommige druiven het risico op rotting met zich meebrengt. De lokale garganegadruif, met zijn dikke schil, is hier uitstekend tegen bestand.

Balestri Valda Wijnen Ons assortiment

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië.
Appellatie: Soave d.o.c.
Streek: Veneto
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Veneto
Druivenras: Garganega

De volgende wijnen van Balestri Valda hebben we in ons assortiment:

Wit

Balestri Valda – Soave Classico

Is een wijn niet beschikbaar in de webshop? Voor alle wijnen van BalestriValda bel ons voor meer informatie of kom langs in de winkel.

Serveer temperatuur: ̊C
Op dronk: