Onze wijnen van de maand komen in september uit Frankrijk
Gemaakt door familiebedrijven uit verschillende regio’s, elk met een neus voor kwaliteit.
Vin d’Alsace a.c.
Druivenras: pinot blanc
De wijngaarden van Willy Gisselbrecht vinden we in Dambach-la-Ville, aan de voet van de Vogezen. Al drie eeuwen lang verbouwt het familiebedrijf hier typische Elzas-druiven, die de huidige generatie met verve verwerkt tot pure, drinkbare wijn. Hun pinot blanc wordt er met de hand geplukt en verblijft vervolgens een jaar lang in de traditionele kelders om volledig tot bloei te komen. Dankzij de noordelijke ligging van de wijngaarden behoudt de rijke druif zijn frisheid, met een elegante neus vol bloesems en milde kruiden. Soepel en verfijnd droog is de wijn heerlijk bij konijn in mosterdsaus of gemarineerde kastanjechampignons in tempurabeslag.
Château Lion-Beaulieu ‘Rosé’ 2022
Bordeaux a.c.
Druivenras: cabernet sauvignon
De tweede wijn van de maand is een fruitige rosé van de familie Despagne. Absolute supersterren op wijngebied en toonaangevend voor wijnen uit het gebied tussen de twee rivieren in de Bordeaux, ook wel entre-deux-mers. Broer Thibault en zus Basaline hebben als geen ander begrepen dat de drinker van vandaag op zoek is naar moderne wijnen waarin je het karakter van de streek herkent. In hun zachtroze rosé vinden we uitsluitend cabernet sauvignon. De druif, die groeit op de kalkrijke wijngaarden tussen de Dordogne en de Garonne, geeft de wijn karakter en structuur. Met aroma’s van vers rood fruit, opvallend veel kruidigheid en een vleugje munt is de rosé lekker als aperitief of bij een nazomerse barbecue met stevige vis.
Domaine Les Terrasses d’Eole ‘Mountagniero’ 2020
Ventoux a.c.
Druivenrassen: grenache, syrah
Ook de derde wijn komt van een Frans familiebedrijf, waarvan we al sinds 1997 vol trots de wijnen importeren. Hun landgoed ligt vlakbij Mazan, een rustig dorpje schurkend aan de Mont Ventoux. Vader Claude bestiert hier vol liefde de wijngaarden en doet dit zo duurzaam mogelijk. Pendelend tussen verschillende bodemtypen verbouwt hij nieuwe aanplant, maar voornamelijk stokken van meer dan 50 jaar oud. In de kelder van de familie Saurel is zoon Stéphane echter de baas. Een vakman die drinkbare wijnen met pit creëert. Zijn Mountagniero is een klassieke GSM-blend van jawel: grenache, syrah en mourvèdre. Een trio dat kenmerkend is voor de Rhone. De wijn is complex en verfijnd op een manier die we in deze regio niet vaak zien. Peperachtig, met zwoel donker fruit en warme kruidigheid. Zelf drinken we hem graag bij een traybake met zomerse groenten en kip.