Toscane

Toscane is het epicentrum van Italiaanse kwaliteitswijn. De beroemdste regio is Chianti, tussen Sienna en Florence. Hier, maar ook in Montalcino en Montepulciano, is de beroemdste wijn van de regio gebaseerd op de sangiovese. Meer zuidwaarts vinden we Scansano, een dorpje in het zuiden van de provincie Grosseto. De lokale variant van sangiovese heet morellino. In het warme zuiden van Toscane en met een zanderige bodem onderscheidt sangiovese zich duidelijk van zijn beroemde broertjes. Toch zijn er overeenkomsten. Een combinatie van frisse zuren, vrij stevige tannines, rijp rood fruit en een fijne hartigheid. Morellino di Scansano, die over het algemeen jong gedronken wordt, bestaat voor minimaal 75% uit sangiovese en wordt aangevuld met internationale en lokale druivenrassen. Ondanks dat het Scansano niet de beroemdheid geniet, is het al sinds het begin van de negentiende eeuw belangrijk voor de Toscaanse wijnbouw. Het dorp, destijds een garnizoen voor het leger van Napoleon, geniet namelijk een gunstige ligging van vijfhonderd meter boven zeeniveau. Bijgevolg had ook het destijds heersende malariavirus geen kans in dit relatief koele gebied.

 
0
    Uw winkelwagen
    Uw winkelwagen in nog leegTerug naar de shop