De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Cantina Tollo

Italië | Abruzzen

Het wijnhuis | Cantina Tollo

Cantina Tollo werd opgericht in 1960, toen veel Italianen het platteland van Abruzzo ontvluchtten op zoek naar een betere toekomst in de stad. Enkele wijnmakers bleven achter en richtten Cantina Tollo op en speelden een actieve rol in het helpen realiseren van een radicale verandering in het lokale wijnbouwlandschap. Terwijl de productie rond Teramo en L’Aquila daalde, groeide het wijngaardareaal in de provincie Chieti en in Tollo, dat een echte ‘Stad van de wijn’ werd. Cantina Tollo heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het proces van regulering, initiatieven voor de bescherming van regionale wijnen en kwaliteitsverbeteringsprogramma’s voor druiven en wijnbouwtechnieken. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste en meest gevestigde bedrijven in de Italiaanse wijnbouw.

LEIDENDE COÖPERATIE IN DE RUIGE ABRUZZO

WIJNGAARDEN | 3.000 HECTARE
BODEM | KALK EN KLEI
DRUIVENRASSEN | TREBBIANO, MONTEPULCIANO, PINOT GRIGIO

Streek | Abruzzen

De Abruzzen ligt aan de oostkant van Italië, tussen de Adriatische Zee en de Apennijnen. De bekendste stad is Pescara, pal aan de kust. De natuurlijke schoonheid is overweldigend met glooiende heuvels vanaf de kust die landinwaarts overgaan in de ruige bergruggen van de Apennijnen. De grillige afwisseling van hoogten, hellingen en diepe afgronden geeft een ongeëvenaarde diversiteit van micro-klimaat. De wijngaarden zijn klein en geven vaak een versnipperde indruk. Qua productie is het de tweede wijnstreek van Italië na Veneto.

Rocca Ventosa Chardonnay Cantina Tollo ‘Rocca Ventosa’ – Chardonnay 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Terre di Chieti i.g.t.
Streek: Abruzzen
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Abruzzen
Druivenras: Chardonnay

De natuurlijke schoonheid van de Abruzzen is overweldigend. De glooiende heuvels die vanaf de Adriatische kust langzaam overgaan in de ruige bergruggen van de Apennijnen. De grillige afwisseling van hoogten, hellingen en diepe afgronden geeft een ongeëvenaarde diversiteit in microklimaat, maar het is er koel genoeg om deze frisse stijl chardonnay voort te brengen, getypeerd door veldbloemen en rijp steenfruit.

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2020