De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Cantina Scansano

Italië | Toscane

Het wijnhuis | Cantina Scansano

Op 24 januari 2017 klopten we om half negen ’s ochtends aan bij de Cantina dei Vignaioli del Morellino di Scansano, de uitstekende lokale coöperatie van het plaatsje Scansano. We werden ontvangen door Sergio Bucci, de manager, sinds enkele jaren in dienst van de cantina. Sergio vertelde gepassioneerd over het ontstaan van het bedrijf in de jaren zeventig. Toen de mijnindustrie in verval raakte, besloten families met enkele hectare landbouwgrond zich te verenigen. Scansano, een klein dorp in het zuiden van de provincie Grosseto in Maremma, was toen nog totaal onbekend. Nu is de streek beroemd om zijn regionale interpretatie van de sangiovesedruif.

152 WIJNBOEREN UIT MAREMMA
INNOVATIEVE COÖPERATIE

WIJNGAARDEN | 400 HECTARE
BODEM | ZAND, LEEM, KALK
DRUIVENRASSEN | SANGIOVESE, CILIEGIOLO, VERMENTINO

Streek | Toscane

Toscane is het epicentrum van Italiaanse kwaliteitswijn. De beroemdste regio is Chianti, tussen Sienna en Florence. Hier, maar ook in Montalcino en Montepulciano, is de beroemdste wijn van de regio gebaseerd op de sangiovese. Meer zuidwaarts vinden we Scansano, een dorpje in het zuiden van de provincie Grosseto. De lokale variant van sangiovese heet morellino. In het warme zuiden van Toscane en met een zanderige bodem onderscheidt sangiovese zich duidelijk van zijn beroemde broertjes. Toch zijn er overeenkomsten. Een combinatie van frisse zuren, vrij stevige tannines, rijp rood fruit en een fijne hartigheid. Morellino di Scansano, die over het algemeen jong gedronken wordt, bestaat voor minimaal 75% uit sangiovese en wordt aangevuld met internationale en lokale druivenrassen. Ondanks dat het Scansano niet de beroemdheid geniet, is het al sinds het begin van de negentiende eeuw belangrijk voor de Toscaanse wijnbouw. Het dorp, destijds een garnizoen voor het leger van Napoleon, geniet namelijk een gunstige ligging van vijfhonderd meter boven zeeniveau. Bijgevolg had ook het destijds heersende malariavirus geen kans in dit relatief koele gebied.

Rosso CANTINA DEI VIGNAIOLI DEL MORELLINO DI SCANSANO - ROSSO 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: MAREMMA TOSCANA D.O.C.
Streek: Toscane
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Toscane
Druivenras: SANGIOVESE, ALICANTE

Op 24 januari 2017 klopten we om half negen ’s ochtends aan bij de Cantina dei Vignaioli del Morellino di Scansano, de uitstekende lokale coöperatie van het plaatsje Scansano. We werden ontvangen door Sergio Bucci, de manager, sinds enkele jaren in dienst van de cantina. Sergio vertelde gepassioneerd over het ontstaan van het bedrijf in de jaren zeventig. Toen de mijnindustrie in verval raakte, besloten families met enkele hectare landbouwgrond zich te verenigen. Scansano, een klein dorp in het zuiden van de provincie Grosseto in Maremma, was toen nog totaal onbekend. Nu is de streek beroemd om zijn regionale interpretatie van de sangiovesedruif.

“In het warmere zuiden van Toscane levert dit ras zachtere, rondere wijnen op dan in beroemde regio’s zoals Chianti. Dit is onze tip voor een vlot doordrinkbaar aperitief of begeleider van een sappige tagliata, dungesneden biefstuk met parmezaan, citroen en rucola.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2018

Ciliegiolo CANTINA DEI VIGNAIOLI DEL MORELLINO DI SCANSANO - CILIEGIOLO 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: MAREMMA TOSCANA D.O.C.
Streek: Toscane
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Toscane
Druivenras: CILIEGIOLO, ALICANTE

De inheemse druif ciliegiolo (chie-lie’eh-jóh-lo) wordt veelvuldig aangeplant in Toscane. Kenmerkend aan dit ras is de relatief lage zuurgraad en het aromatische kersenaroma. Dit maakt de druif uitermate geschikt in een assemblage met familielid sangiovese. Ook op zichzelf geeft de ciliegiolo zeer aantrekkelijke wijnen.

“Deze originele wijn heeft een heldere robijnrode kleur, met in de neus aangenaam fruitige aroma’s met hints van kersen (ciliegia in het Italiaans), bosfruit en bloemen. De smaak is aangenaam droog en intens, zonder ook maar een moment log of zwaar te worden. Een mooie begeleider van een klassieke lasagne.”

–  Tim Monten

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2019