De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Rey Fernando de Castilla

Spanje | Jerez-Xérès-Sherry

Het wijnhuis | Rey Fernando de Castilla

De streek Jerez bevindt zich in het uiterste zuiden van Spanje tussen de steden Cádiz en Sevilla. Een gebied waar de temperatuur gedurende de dag zo hoog oploopt dat het leven zich voor het grootste gedeelte gedurende de avond en de nacht afspeelt. Jan Pettersen, een groot sherryliefhebber, nam na een carrière bij sherrygigant Osborne in 1999 Bodegas Rey Fernando de Castilla over, dat al snel een referentie werd voor topkwaliteit sherry en brandy. De Bodega produceert authentieke sherry’s als fino, amontillado, manzanilla, pedro ximénez (PX) en cream sherry van een zeer hoge kwaliteit.

Streek | Jerez-Xérès-Sherry

De streek Jerez, ofwel Sherry, bevindt zich in het uiterste zuiden van Spanje tussen de steden Cádiz en Sevilla. Een gebied waar de temperatuur gedurende de dag zo hoog oploopt dat het leven zich voor het grootste gedeelte gedurende de avond en de nacht afspeelt. De drank van de regio is natuurlijk sherry, die in verschillende gedaanten voorkomt. Sherry is een versterkte wijn en in de regel een blend van wijnen uit verschillende jaren. Om dat te bereiken wordt de sherry bewaard in een hiërarchisch systeem van vaten, het solera-systeem. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten de sherry waaruit wordt gebotteld. Er bestaan verschillende typen sherry, van strakdroog (bijv. fino, manzanilla) tot zoet (cream, PX).

Classic Cream Rey Fernando de Castilla 'Classic Cream' NV

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: jerez-xérès-sherry d.o.
Streek: Jerez-Xérès-Sherry
Wijnsoort: Zoete en versterkte wijn
Herkomst: Jerez-Xérès-Sherry
Druivenras: PEDRO XIMÉNEZ, PALOMINO FINO

We kennen allemaal de intens smaakvolle en zoete Pedro Ximénez (PX), maar er is meer. Van de palominodruif worden tevens droge exemplaren gemaakt, waaronder de stijl oloroso (‘geurig’ in het Spaans). Deze sherry heeft een prachtige mahoniehouten kleur met een complexe smaak van walnoten en gedroogd fruit, na jarenlange rijping in eikenhout. En nú wordt het leuk! Deze Cream is een combinatie van oloroso en PX, waardoor deze sherry een speels zoet karakter krijgt. Hou je van PX, probeer deze eens, als aperitief bij chocolade-notendesserts of zelfs bij patés en blauwe kazen.

Serveer temperatuur: 10-12 ̊C
Op dronk: Nu op dronk