De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Milenrama

Spanje | Rioja

Het wijnhuis | Milenrama

Leg je oor te luister in La Rioja en je merkt dat het gebied zoekt naar een duidelijke identiteit. Niet zo gek eigenlijk, met 65.000 hectare wijngaarden (meer dan in heel Oostenrijk!) verdeeld over drie totaal verschillende subregio’s. Voeg daar het verzet van de jonge garde tegen de big boys binnen de appellatie aan toe en je hebt een recept voor een totaal versnipperd beeld van deze beroemde streek. Wat is ‘typisch’ Rioja? Ons antwoord na de reis: dat bestaat niet! En dat is helemaal niet erg. Ruth de Andrés, wijnmaker van Milenrama, weet heel duidelijk wat voor stijl ze wil maken: vinos buenos, bonitos y baratos. Ofwel goed, eerlijk en voordelig. Geen woord aan gelogen! Een vrouw met visie, die Ruth de Andrés. Niet alleen is ze als scheikundige en oenoloog thuis in het wijnmaken, ze werkte tevens in zowel Bordeaux als de Penedès en geeft les aan sommeliers. Een gouden combinatie: wijn kunnen maken die de markt, en wij dus, zoekt. Milenrama betekent duizendbladbloem, een plant die veelvuldig langs de wijngaarden in La Rioja te vinden is. Volgens Ruth symboliseert het de eenvoud van haar wijnen. Mooi intens fruit, met slechts wat make-up van het hout.

RUTH DE ANDRÉS
GULLE, OVERTUIGENDE RIOJA

BODEM | KALKRIJKE KLEI
DRUIVENRASSEN | TEMRANILLO, VIURA

Streek | Rioja

La Rioja geldt als één van de meest invloedrijke regio voor rode kwaliteitswijnen uit Spanje. Het gebied, dat in 1991 als eerste de kwaliteit denominación de origen calificada verwierf, kwam eind negentiende eeuw tot ontwikkeling. Met de Bordeaux in crisis vanwege de allesverwoestende druifluis, zochten de Fransen omstreeks 1870 naarstig naar wijn in gebieden waar de epidemie nog niet heerste. De Bordelais staken de Pyreneeën over en kwamen uit in het wijnbouwgebied rond de stad Logroño, het kloppend hart van de Riojastreek. Een bijkomend voordeel was de spoorlijn, die het stadje Haro verbond met de Atlantische kust. De Fransen leerden de plaatselijke wijnmakers om de elegante tempranillo op te voeden in eikenhouten vaten, waarmee een perfect alternatief voor rode Bordeaux werd gecreëerd. Ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren het externe factoren die voor een impuls in Rioja zorgden. Toen de prijzen in Bordeaux de pan uit rezen, vond menig consument in Spanje een alternatief. Ook de smaak van Rioja veranderde destijds, met een stap naar meer extractie en minder houtinvloeden.

Rosé Milenrama - Rosé 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: Rioja d.o.ca.
Streek: Rioja
Wijnsoort: Rosé wijn
Herkomst: Rioja
Druivenras: Tempranillo, garnacha

De Fransen leerden in de negentiende eeuw de plaatselijke wijnmakers om de elegante tempranillo op te voeden in eikenhouten vaten, waarmee een perfect alternatief voor rode Bordeaux werd gecreëerd. Pers het sap van de tempranillo en garnacha direct uit, met slechts een korte weking van de schillen, en je krijgt een heerlijke rosé zoals deze nieuwe aanwinst van Milenrama. De wijn geurt en smaakt naar aardbeien en frambozen met een milde kruidigheid. Een verkwikkende rosé voor zowel aperitief, borrel of bij zomerse salades.

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2021

Crianza Milenrama - Crianza 2017

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: Rioja d.o.ca.
Streek: Rioja
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Rioja
Druivenras: Tempranillo

Deze crianza krijgt een houtlagering van twaalf maanden in Amerikaans en Frans eikenhout. Drink de wijn, net zoals wij deden in een barretje in Laguardia, in combinatie met een chuletillas de cordero lechal, ofwel lamskoteletjes geserveerd met frites en geroosterde padronpepers. Zoals we zelf merkten in Valladolid gaat zo’n wijn eigenlijk bij alles, zelfs vis, mits je de wijn maar iets koelt. Probeer het eens!

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2023

Reserva Milenrama - Reserva 2015

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Rioja d.o.ca.
Streek: Rioja
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Rioja
Druivenras: Tempranillo

Hout. Dat blijft het ultieme toverwoord in de Rioja. Waar vroeger de traditionele Rioja’s in Amerikaans eikenhout gedurende zeer lange tijd werden gerijpt, ontstond langzamerhand een trend naar meer tannine, structuur en kleur, ingegeven door het succes van Ribera del Duero en de veranderende consument. Wat ons betreft raakt dit nieuwe Riojahuis precies de juiste snaar, met gebruik van zowel Frans als Amerikaans eikenhout. Niet teveel, maar zeker niet te weinig. Want laten we eerlijk zijn, die indrukken van vanille, kokos en zoete specerijen werken bijna verslavend.

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2022