De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Lucien LeMoine

Frankrijk | Bourgogne

Het wijnhuis | Lucien LeMoine

Lucien Le Moine is het pseudoniem van de van oorsprong Libanese wijnmaker Mounir Saouma. Na zes jaar voor zijn oom in Israël gewerkt te hebben vertrok Mounir naar de Universiteit van Montpellier om oenologie te gaan studeren. Zijn liefde voor de Bourgogne ontstond tijdens de studie, waarin hij verschillende keren de Abdij van Cîteaux in de Côte d’Or bezocht. In 1999 startte Mounir, samen met zijn Israëlische vrouw Rotem Barkin, de ‘micro négoce’ Lucien Le Moine. De naam is afgeleid van het Franse equivalent voor Mounir, Lucien, en le Moine, wat Frans is voor monnik, verwijzend naar de tijd dat Mounir in een klooster werkte. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het op kleine schaal vervaardigen van grand cru’s en premier cru’s. De most hiervoor wordt bij de beste boeren ingekocht en slechts wanneer de kwaliteit hiervan aan de eisen van Mounir en Rotem voldoet.

MOUNIR SAOUMA ALIAS LUCIEN LE MOINE
MICRO-NÉGOCE BOURGOGNE

BODEM | KALKRIJKE KLEI
DRUIVENRASSEN | PINOT NOIR, CHARDONNAY

Streek | Bourgogne

De Bourgogne is één van de beroemdste wijngebieden ter wereld, gelegen in het oostelijk deel van Frankrijk dat zich grofweg van Dijon over tweehonderd kilometer in zuidelijke richting uitstrekt tot Lyon. Het gebied valt uiteen in een aantal deelgebieden met elk een geheel eigen karakter. Witte wijnen worden voor het grootste deel gemaakt van chardonnay en rode wijnen van pinot noir. De Côte d’Or, het belangrijkste gebied in de Bourgogne, begint net onder Dijon. Dit gebied wordt in twee compartimenten opgedeeld; de Côte de Nuits, het gebied dat loopt tot vlak boven het plaatsje Beaune, en de Côte de Beaune, beginnend ten zuiden van het stadje. De meeste bekende en grote rode en witte wijnen uit de Bourgogne komen uit de Côte d’Or.

Bourgogne Blanc Lucien Lemoine – Bourgogne Blanc 2013

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Bourgogne a.c.
Streek: Bourgogne
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Bourgogne
Druivenras: Chardonnay

Naast wijnen van de bekende cru’s, vervaardigt Mounir Saouma ook ‘gewone’ Bourgogne Blanc en –Rouge. Na een strenge selectie wordt de most voor deze witte variant direct in de eikenhouten vaten gedaan, zodat de eigen manier van rijping, kenmerkend voor Lucien Le Moine, gewaarborgd wordt. De wijn rijpt verder in de vaten op de gistcellen. Gedurende de winter vindt ‘bâttonage’ (het oproeren van de lie) plaats. De botteling vindt plaats met behulp van de zwaartekracht. Door deze manier van werken heeft de wijn een hoog natuurlijk SO2 gehalte. Dit zorgt ervoor dat er zeer weinig sulfiet aan de wijnen toegevoegd hoeft te worden om de frisheid te garanderen.

“Doordat de wijn altijd in contact blijft met de gistcellen en deze regelmatig opgeroerd wordt, is deze ronder en zachter dan veel andere Bourgogne Blancs. Dit wil echter niet zeggen dat het fruitige karakter van de wijn verdwijnt. Een wijn die zich optimaal laat smaken in combinatie met gevogelte. Bijvoorbeeld kip in een romige saus met morilles. Een belangrijke noot van de wijnmaker is om deze wijn te decanteren voordat u hem serveert. Hierdoor verdwijnt het restje koolzuur dat na botteling in de fles achterblijft.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 12 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2018