De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Librandi

Italië | Calabrië

Het wijnhuis | Librandi

In het Calabrese dorpje Cirò Marina bewerkt de familie Librandi al vier generaties lang wijngaarden. Het duurde tot de jaren vijftig voordat Antonio Librandi de wijnen van de familie zelfstandig ging bottelen. Sindsdien is de naam Librandi bijna synoniem met kwaliteitswijnen uit de Calabrese Cirò regio. Librandi is gevestigd in Cirò Marina aan de prachtige Ionische zee, even ten zuiden van de Golf van Taranto. De bodem is hier kalkrijk en de ligging vlakbij de zee zorgt voor een enigszins gematigd klimaat in dit zonnige en warme deel van Italië. Zonder de oude tradities van de streek uit het oog te verliezen maakt Paulo Librandi moderne wijnen van zowel internationale als autochtone druivenrassen.

PAOLO LIBRANDI
CALABRESE KWALITEITSWIJNEN

WIJNGAARDEN | 230 HECTARE
BODEM | KALK EN KLEIRIJK LEEM
DRUIVENRASSEN | GRECO BIANCO, GAGLIOPPO, MANTONICO

Streek | Calabrië

Calabrië, de bal van de Italiaanse laars, is een ruig, woest en prachtig gebied, dat omringd wordt door de Tyrrheense zee, de straat van Messina en Ionische Zee. De wijngaarden in Calabrië liggen zeer verspreid, waarbij Cirò d.o.c. de meeste bekendheid geniet. Al sinds de oude Grieken wordt er wijn verbouwd in Calabrië.

Asylia Bianco Librandi 'Asylia Bianco' 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: MELISSA D.O.C.
Streek: Calabrië
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Calabrië
Druivenras: GRECO BIANCO

Welke producent we ook bezoeken in Italië, iedereen lijkt Paolo Librandi te kennen. Niet zo gek: de familie Librandi speelt al vijf generaties een voortrekkersrol in de bal van de Italiaanse laars. Librandi is gevestigd in Ciró Marina, aan de Ionische kust, een perfect gebied voor de productie van kwaliteitswijnen vanwege de kleibodem en de gunstige ligging tussen de zee en het Silagebergte. Ook aan inheemse druivenrassen met eigen karakters geen gebrek.

“Greco bianco is een lokale specialiteit. Deze aromatische, zachte wijn dankt zijn naam aan het bergdorpje Melissa, een rustplaats waar reizigers zonder pardon asiel, asilo in het Italiaans, kregen. Hoewel de wijn zich uitstekend laat combineren bij pure visgerechten of salades, is hij misschien wel het lekkerst als voorjaarsaperitief.”

Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2018

Cirò Rosso Librandi ‘Cirò Rosso’ 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Cirò Rosso Classico d.o.c.
Streek: Calabrië
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Calabrië
Druivenras: Gaglioppo

In de Europese wijnbouwgeschiedenis is Pinta Alice, vlakbij de wijngaarden van Librandi, een belangrijk gebied. De eerste Griekse kolonisten troffen hier al uitgestrekte wijngaarden aan en noemden het nieuw ontdekte land dan ook ‘Oenotria’. Vanuit hier werd de wijnbouw in Europa verder verspreid. De Cirò Rosso is net als de rosé gemaakt van een druivenras met de vrolijke naam gaglioppo. Ook dit druivenras is zeer waarschijnlijk van Griekse komaf. Dankzij zijn dikke schil is de druif goed bestand tegen het warme Calabrese klimaat. De hitte wordt enigszins getemperd door de ligging tegen het Silagebergte. Deze unieke plek zorgt voor de nodige afkoeling van de wijngaarden als de zon ondergaat.

“Het Druivenras gaglioppo geeft in de regel tanninerijke, krachtige wijnen. Librandi plukt de gaglioppo niet te rijp, met als resultaat een elegant geurige, licht gekruide lentewijn. Deze Cirò Rosso is verademend origineel en heerlijk bij pizza of vleesgerechten van de barbecue.”

–  Tim Monten

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2018

Cirò bianco Librandi ‘Cirò bianco’ 2017

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Cirò Bianco d.o.c.
Streek: Calabrië
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Calabrië
Druivenras: Greco bianco

De wijngaarden voor de ‘Círo Bianco’ reiken haast tot de vloedlijn van de Ionische Zee en profiteren daardoor van een frisse zeebries, die in de ochtend een verkoelende mist meevoert. Wind, zon en de sterk kalkhoudende bodem staan garant voor frisse en mineraalrijke wijnen die we kenbaar in deze Círo kunnen proeven. De wijn, gemaakt van de greco bianco druif, wordt in roestvrijstalen tanks en vervolgens enkele maanden in de fles gerijpt.

“De greco bianco-druif, oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland, geeft heerlijk geurige wijnen met impressies van tropisch fruit, lentebloesem en peer. In de smaak is deze wijn heerlijk sappig met zachte zuren. De ‘Cirò Bianco’ is een aperitiefwijn bij uitstek, die smeekt om gedronken te worden als de eerste zonnestralen van de lente door gaan breken.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2019