De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Bodegas Iturria

Spanje | Toro

Het wijnhuis | Bodegas Iturria

Xavier Iturria studeerde aan de universiteit van Bordeaux en werkte onder andere bij het vermaarde Vega Sicilia en Bodegas Mauro uit de Ribera del Duero. Daarnaast deed hij ervaring op bij de broers Lurton en de 'flying winemaker' Michel Rolland. Xavier heeft slechts vijf hectare oude wijngaarden op meer dan 700 meter boven zeeniveau en werkt volledig biologisch.

XAVIER ITURRIA
BIOBOER UIT TORO

WIJNGAARDEN | 5 HECTARE
BODEM | ZAND, KLEI
DRUIVENRASSEN | TINTO DE TORO, GARNACHA

Streek | Toro

Toro, ten westen van Rueda, is een van de meest dynamische rode wijngebieden van Spanje. Het waren met name buitenlandse investeerders die, alweer zo’n twintig jaar geleden, het enorme potentieel zagen in het nikszeggende Toro. From zero to hero. Specialiteit is de uitbundige lokale variant van de tempranillo: tinto de toro.

ITURRIA TINTO BODEGAS ITURRIA 'TINTO' 2015

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: Toro d.o.
Streek: Toro
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Toro
Druivenras: Tinto de Toro, garnacha

De druiven voor de Iturria Tinto worden doorgaans half september geoogst, waarna de druiven vergisten op lage temperatuur. De wijn krijgt een houtlagering in Frans eikenhout en overtuigt direct in geur en smaak, waarbij de zachte vanilletonen mooi de tinto de toro en garnacha omsluieren. Perfect bij geroosterd lamsvlees.

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2021

VALDOSAN BODEGAS ITURRIA 'VALDOSAN' 2014

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: Toro d.o.
Streek: Toro
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Toro
Druivenras: Garnacha

Xaviers topwijn Valdosan, gemaakt van 100% ongeënte tinto de torodruiven krijgt maar liefst twintig maanden houtlagering. De druivenopbrengst is laag, zo’n 30 hectoliter per hectare en wordt op lage temperatuur gedurende twintig dagen vergist. De Valdosan is rijk en gul, met impressies van cacao en vanille.

Serveer temperatuur: 17-19 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2022