De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Gianni Doglia

Italië | Piemonte

Het wijnhuis | Gianni Doglia

In Castagnole Lanze, halverwege de beroemde verkeersader tussen Asti en Alba, bevindt zich het kleine familiebedrijf van Gianni Doglia en zijn zus Paola. Vorig jaar op de wijnbeurs ProWein proefden we al hun specialiteit, Moscato d'Asti, en waren diep onder de indruk. Hun topcuvée Moscato gooit steevast hoge ogen bij de internationale en nationale pers en is een vaandeldrager voor dit type wijn. Gianni werkt zo natuurlijk mogelijk, zonder gebruik te maken van chemische mest en onkruidverdelgers.

GIANNI EN PAOLA DOGLIA
VAANDELDRAGERS VOOR MOSCATO

WIJNGAARDEN | 12 HECTARE
BODEM 
| KALKRIJKE KLEI
DRUIVENRASSEN 
| MOSCATO, BARBERA

Streek | Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piemonte, misschien wel de meest beroemde wijnregio van het land. Vermaarde wijnen van de tanninerijke nebbiolodruif, zoals barolo en barbaresco, zijn de specialiteit in de Langhe. Dit zijn bij uitstek eetwijnen die de nodige flesrijping nodig hebben om de tannines te temperen. Naast nebbiolo is barbera een kwantitatief en kwalitatief belangrijke druif, die zich kenmerkt door frisse zuren en zachte tannines. Dolcetto, de 'kleine zoete', geeft een frisse, elegante wijnen met veel kleur. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. De deelregio Roero is bekend vanwege zijn witte wijnen van de arneisdruif.

Moscato d’Asti Gianni Doglia 'Moscato d'Asti' 2020

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië.
Appellatie: Moscato d'Asti d.o.c.g.
Streek: Piemonte
Wijnsoort: Mousserende wijn
Herkomst: Piemonte
Druivenras: Moscato

Deze Moscato d’Asti met de draaimolen op het etiket, herinnerend aan vrolijke, onbezorgdejeugdherinneringen. Moscato d’Asti wordt vergist in een afgesloten tank, de autoclave. Als de wijn een alcoholpercentage van ongeveer 5% heeft, wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Het resultaat is een speels zoete witte wijn, met intense aroma’s van rozen, munt, bloesem en druif. Nergens is de wijn zwaar, plakkerig of log. Een perfect voorjaarsaperitief of een geweldige combinatie bij het ‘Wimbledontoetje’, verse aardbeien met slagroom. Probeer de wijn ook eens bij een antipasto van niet te droge salami of gorgonzola met wat vijgen en meloen.

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2022