De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Bodegas Estefanía

Spanje | Bierzo

Het wijnhuis | Bodegas Estefanía

Bodegas Estefanía zag het levenslicht in 1999 toen de familie Frias besloot om een oude zuivelfabriek in het dorpje Dehesas liefdevol te restaureren. De naam Tilenus wordt gebruikt voor hun wijnen en is afgeleid van Teleno, de Keltische tegenhanger van de Romeinse god Mars. De Romeinen speelden een grote rol in deze regio. Las Médulas, bij de stad Ponferrada was een belangrijke goudmijn in het Romeinse Rijk. De munt op het etiket van de wijnen van Bodegas Estefanía refereert hieraan.

FAMILIE FRIAS
HET NIEUWE SPANJE

WIJNGAARDEN | 40 HECTARE
BODEM | KLEI, KALK
DRUIVENRASSEN | MENCIA, GODELLO

Streek | Bierzo

Bij Spanje heerst nog immer het stereotype idee van een uniform warm, droog klimaat waar overwegend stevige rode wijnen worden gemaakt die een lange houtlagering krijgen. Natuurlijk, dat Spanje bestaat, maar in het noordwesten is sinds enkele jaren een ware revolutie gaande. Dankzij invloeden van de Atlantische oceaan is het er verrassend groen, koel en nat. De Rías Baixas, in de autonome regio Galicië, was de eerste D.O. (denominatión de Origen) die met zijn albariño’s wereldfaam veroverde. Iets verder landinwaarts volgen nu Ribeira Sacra, Valdeorras en Bierzo. De laatste regio, gelegen in het iets warmere Castilië en León, staat nu dankzij de beroemde wijnmakersfamilie Palacios uit Priorat en local hero wijnmaker Raúl Pérez, die we ontmoetten op Prowein, stevig op de kaart.

Tilenus Vendimia Joven Bodegas Estefanía 'Tilenus Vendimia Joven' 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: Bierzo d.o.
Streek: Bierzo
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Bierzo
Druivenras: Mencia

Deze mencia van Raúl Pérez is een rode zomerwijn bij uitstek. Geparfumeerd, zacht en elegant, met een fijne tanninestructuur. Drink hem iets gekoeld, bijvoorbeeld bij charcuterie, kip van de barbecue of lamsvlees met asperges.

Serveer temperatuur: 15-17 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2019

Tilenus Godello Monteseiros Bodegas Estefanía 'Tilenus Godello Monteseiros' 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Spanje
Appellatie: Bierzo d.o.
Streek: Bierzo
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Bierzo
Druivenras: Godello

Twintig tot tachtig jaar oude godellostokken staan aan de basis van deze Godello Monteseiros. De druiven worden met de hand geplukt, waarna de most na een zachte persing op lage temperatuur wordt vergist. Op deze manier wordt het pure aroma van de godellodruiven onttrokken. Een deel van de wijn rijpt op Frans eikenhout.

“De glorieuze godellodruif geeft rijke, mineralige wijnen die een subtiele houttoets zeer goed verdragen. Een prachtige combinatie bij vistartaar, sushi of in knoflook gemarineerde gamba’s van de barbecue.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 9-11 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2019