Les Terrasses d'Eole
Frankrijk | Rhône
Het wijnhuis | Les Terrasses d'Eole
Aan de voet van de Mont Ventoux, in het wijndorpje Mazan, bewerkt de familie Saurel al drie generaties lang haar wijngaarden. Het keerpunt kwam in 1998, toen Stéphane het bedrijf van zijn ouders overnam en de dappere stap maakte om zelf wijn te gaan maken, in plaats van de druiven te leveren aan de lokale ‘cave coopérative’. Met zijn vader bouwde Stéphane een kelder tegen een berg aan, half ondergronds, wat zorgt voor een natuurlijke, stabiele temperatuur. Daarnaast hoeft hij geen pompen te gebruiken: de oogst wordt via het hogere niveau op basis van zwaartekracht naar de kelder getransporteerd. De naam Eole komt van Aeolus, de Griekse god van de wind. Elke wijn van Stéphane is vernoemd naar een windrichting.
STÉPHANE SAUREL
MILIEUBEWUST GENIE
WIJNGAARDEN | 20 HECTARE
BODEM | ZANDSTEEN, ROLKEIEN, KALK
DRUIVENRASSEN | GRENACHE, SYRAH, MOURVÈDRE
Streek | Rhône
Het Rhônegebied in het zuidoosten van Frankrijk wordt onderverdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen op granieten bodems. Het belangrijkste druivenras is syrah. Daarnaast wordt er witte wijn gemaakt van marsanne, roussanne en viognier. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van Vienne en waaiert uit rondom de stad Avignon. De mistral domineert de streek. Deze razend harde noordwestenwind, steeds in snelheid toenemend terwijl hij zich door het noordelijk Rhônedal wurmt, blaast de wolken weg en zorgt daarmee voor een uniek, zonnig klimaat en zeer gezonde druivenstokken waar rotting weinig kans krijgt. De belangrijkste druivenrassen in het zuiden voor rode wijnen zijn grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat viognier, marsanne, roussanne, grenache blanc en clairette.
Ventoureso Les Terrasses d'Eole 'Ventoureso' 2019
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Het is geen geheim meer dat Stéphane Saurel zijn wijnen vernoemt naar de lokale windrichtingen. Zo ook deze Ventoureso, vernoemd naar de noordnoordoostelijke wind die vanuit, jawel, de Mont Ventoux komt aanwaaien in Mazan. Vijf druivenrassen staan aan de basis van deze smaakvolle rosé. Vier bekende gezichten aangevuld met marselan, een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache. De wijn is mooi licht van kleur als gevolg van de zeer korte weking met de schilletjes. Wat resulteert is een alleskunner van een rosé, die het bij de borrel net zo goed doet als bij tonijn, carpaccio, salades met gegrilde groenten en mediterrane visgerechten. Stephane verwoordt het als beste zelf: “A boire frais, sous la tonelle, avec un caviar d’aubergine ou tout simplement des grillades.”
Mistrau Les Terrasses d'Eole 'Mistrau' 2016
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
De mountagnierowind is wat minder bekend, maar de mistrau kennen we allemaal. Mistrau is het Occitaanse woord voor mistral, de razend harde noordwestenwind, steeds in snelheid toenemend terwijl hij zich door het noordelijk Rhônedal wurmt. De mistrau blaast de wolken weg en zorgt daarmee voor een uniek, zonnig klimaat en zeer gezonde druivenstokken waar rotting weinig kans krijgt. Met de gelijknamige wijn bewijst Stéphane het enorme potentieel van de nog steeds ondergewaardeerde Ventoux. Hij weet een mate van verfijning en elegantie te bewerkstelligen, die we niet vaak in deze regio aantreffen. Het peperachtige aroma van de syrah, dat de boventoon voert in deze cuvée, het zwoele fruit van de grenache en de goed gedoseerde houttonen sluiten naadloos op elkaar aan. Een wijn voor een mooi stukje wild of gevogelte met geroosterde najaarsgroenten.
AURO ROUSSO LES TERRASSES D'EOLE 'AURO ROUSSO' 2015
< € 7,50 | |
€ 7,50 - € 10,00 | |
€ 10,00 - € 12,50 | |
€ 12,50 - € 15,00 | |
> € 15,00 |
Het mag inmiddels bekend zijn dat Stéphane Saurel zijn wijnen vernoemt naar de lokale windrichtingen. Auro Rousso, de rode wind, wordt maar zelden waargenomen rondom de Mont Ventoux. Deze krachtige bries komt pal uit het oosten, vaak gepaard met de opkomende zon. Stéphane’s topwijn is al even zeldzaam, met een ware explosie van aroma’s en smaken. Pruim, koffie, cacao, peper, tapenade, zwarte olijven, balsamico en kreupelhout. Je blijft snuffelen en ontdekt telkens weer nieuwe nuances. Bij deze knoepert van een fles mag stevig gegeten worden. Denk hertenstoof. Côte de boeuf. Of boeuf à la gardiane, waarvan het recept op de site staat! De wijn kan prima een paar jaar bewaard worden. Als je er vanaf kan blijven, tenminste.