De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Domaine Octavie

Frankrijk | Loire

Het wijnhuis | Domaine Octavie

In de Touraine, in het dorpje Oisly, startte in 1885 de familie Rouballay het domaine Octavie. Dat Octavie goed is gelegen blijkt uit de eigen herkomstbenaming voor Touraine Oisly. Isabelle en Noë zijn al weer de vijfde generatie die de dertig hectare wijngaarden bewerken en hier eerlijke en zuivere wijnen produceren. De vuursteenhoudende zand- en kleibodem van het domein brengt harmonieuze wijnen voort die het onmiskenbare karakter van sauvignon blanc perfect weerspiegelt.

familie Rouballay
ELEGANTE SAUVIGNON BLANCS

WIJNGAARDEN | 30 HECTARE
GRONDSOORTEN | VUURSTEEN, KALK EN KLEI
DRUIVENRASSEN | SAUVIGNON BLANC

Streek | Loire

De Loire is met meer dan duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk. De rivier, waaraan het wijngebied haar naam ontleent, ontspringt in de Ardèche en mondt uit in de Golf van Biskaje. De Loirevallei met de belangrijkste wijngebieden begint ongeveer 500 kilometer stroomafwaarts. De streek, ook wel de tuin van Frankrijk genoemd, was vroeger de speelplaats voor de adel. Met haar prachtige kastelen, oude stadjes en groene, rollende heuvels is de Touraine, de streek rond de stad Tours, het hart van de Loirevallei. De witte druiven sauvignon blanc en chenin blanc zijn uitermate geschikt voor het milde klimaat en de gevarieerde bodems van onder andere leem, kalk en leisteen.

Aunis Domaine Octavie 'Aunis' 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Touraine a.c.
Streek: Loire
Wijnsoort: Rosé wijn
Herkomst: Loire
Druivenras: Pineau d'Aunis

Vrolijk als altijd presenteerde Isabelle Rouballay, vigneron én salsadanseres, tijdens Prowein de witte wijnen van oogstjaar 2016 aan ons. Toen we vroegen om ook rood en rosé te mogen proeven, lichtten haar ogen op: “Ik dacht dat jullie het nooit zouden vragen!” Met name de rosé van de pineau d’aunis stemde ons blij. Deze druif is een van de best bewaarde geheimen van
de Loirevallei, met zijn prachtige, peperige aroma en verkwikkende zuren.

“Deze originele rosé heeft nu eens geen alomtegenwoordige lichte zalmkleur geïnspireerd op de Provence, maar een mooie blos van rode uien. De Aunis is een ideale metgezel voor een zomerse barbecue.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2018

Sauvignon Domaine Octavie – Sauvignon 2017

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Touraine a.c.
Streek: Loire
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Loire
Druivenras: Sauvignon blanc

Isabelle en Noë werken volgens de regels opgesteld door Terra Vitis en richten zich volledig op kwaliteit. De hoge plantdichtheid op de zanderige vuursteenbodem, strenge selectie van de druiven en de koele vergisting dragen bij aan het archetypische karakter van deze sauvignon blanc.

“Het is een understatement dat sauvignon blanc een enorme populariteit geniet. Terecht, want wijnen van dit druivenras zijn fris, opwekkend en aromatisch. Uitbundig, geurig en expressief, zo laat deze wijn zich het best typeren. De minerale ondertonen en elegante zuren geven hem een heerlijk fris karakter. Drink dit mooie glas Touraine als aperitief of bij een frisse (mi-sec) Crottin geitenkaas, bij sashimi of zoek het contrast op met wat lichtgerookte ham.

–  Tim Monten

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2018