De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Tenuta Cocci Grifoni

Italië | Marken

Het wijnhuis | Tenuta Cocci Grifoni

De wijngaarden voor Rosso Piceno liggen hoog op de hellingen in de Marken, een gebied dat ooit het toneel was voor talloze verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie. De Griekse geschiedschrijver Polybius maakte al melding van de wijn uit deze streek. Hij beschrijft in zijn geschriften dat Hannibal zijn paarden na de enerverende tocht over de Alpen met deze wijn liet inwrijven om aan te sterken. Met wijngaarden gelegen op de hellingen van San Basso, wordt Tenuta Cocci Grifoni gezien als een van de topproducenten van deze legendarische wijn. Op slechts achttienjarige leeftijd, na het overlijden van zijn vader, kreeg Guido Cocci Grifoni de verantwoordelijkheid voor het familiebedrijf. Door principieel vast te houden aan zijn ideeën, vaak volledig tegen de gangbare gebruiken in, werd Guido één van de leidende figuren in de ontwikkeling van de wijnbouw in de Marken. De grote drijfkracht bij Cocci Grifoni is verbetering, niet noodzakelijk verandering. Dit garandeert de unieke eigenheid van hun wijnen. Inmiddels is het roer overgenomen door dochters Marilena en Paola Cocci Grifoni. In navolging van hun vader richten ook zij zich op de traditie en het karakter van de regio en haar druiven.

Marilena en Paola Cocci Grifoni
HISTORISCHE ROSSO PICENO

WIJNGAARDEN | 95 HECTARE
BODEM | KLEI, ZAND
DRUIVENRASSEN | SANGIOVESE, MONTEPULCIANO, PECORINO

Streek | Marken

De Marken, Le Marche in het Italiaans, is een van onze favoriete regio’s in Italië. Het gebied is gelegen aan de Adriatische Zee en wordt omsloten door wijngebieden Emilia-Romagna, Toscane, Umbrië en de Abruzzen. De naam betekent grensgebied, dat terug te herleiden is tot de vroegere Pauselijke Staat. Het prachtige wijngebied Rosso Piceno kent een nog langere geschiedenis. De Piceni waren namelijk de oorspronkelijke bewoners van de Marken. Rosso Piceno is gereserveerd voor rode wijnen vervaardigd van de druivenrassen montepulciano en sangiovese. Alleen wijnen van de mooiste heuvels rondom Ascoli Piceno komen in aanmerking voor de kwalificatie superiore.

Vigna Messieri Tenuta Cocci Grifoni ‘Vigna Messieri’ 2011

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Rosso Piceno Superiore d.o.c.
Streek: Marken
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Marken
Druivenras: Montepulciano, sangiovese

Vigna Messieri is een excellent voorbeeld van kracht, intensiteit en verfijning. Tijdens de gisting wordt de wijn verschillende keren per dag over de hoed van schillen gepompt om zoveel mogelijk aromastoffen op te kunnen nemen. De alcoholische gisting verloopt op een relatief lage temperatuur van maximaal 28 graden 28°C. Na 24 maanden rijping in Sloveens eiken vaten van vijftig hectoliter en enige rijping in de fles wordt een perfect gebalanceerde wijn verkregen die in staat is een geheel menu te begeleiden.

“De wijn is opvallend robijnrood van kleur met een pakkende geur van fruit en kruiden. De smaak is droog en pittig gekruid, harmonieus mondvullend met goede tannine. Vigna Messieri leent zich bij uitstek om aan tafel te drinken bij wildgerechten, langzaam gegaard lamsvlees of pittige harde kazen. Hoewel nu al zeer aangenaam, zal de wijn de komende jaren nog aan complexiteit winnen.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 17-19 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2019

Le Torri Tenuta Cocci Grifoni ‘Le Torri’ 2012

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Rosso Piceno Superiore d.o.c.
Streek: Marken
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Marken
Druivenras: Montepulciano, sangiovese

Le Torri was met de jaargang 1969 de allereerste Rosso Piceno Superiore ooit. De druiven, afkomstig van kleirijke wijngaarden nabij Offida, worden met de hand geplukt en geselecteerd. Na de alcoholische vergisting onder gecontroleerde temperatuur rijpt de wijn in grote houten vaten van Sloveens eiken.

“Kracht en souplesse gaan samen in impressies van gedroogde zwarte en rode vruchten, viooltjes en aromatische kruiden. Een wijn die verfijnde gerechten van wild of vlees perfect kan begeleiden, sterke smaken als truffel en pittige kazen omarmt en zich al even goed zonder verdere begeleiding laat genieten.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2019