De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Château La Mascaronne

Frankrijk | Provence

Het wijnhuis | Château La Mascaronne

In 2008 cirkelde een glimmende helikopter boven de wijngaarden van het dorpje Correns in de Provence. Aan boord bevond zich het voormalige Hollywoodkoppel Angelina Jolie en Brad Pitt. Hun oog was gevallen op Château Miraval. Na een leaseperiode van drie jaar kochten zij het bedrijf van de Amerikaanse eigenaar Tom Bove voor zestig miljoen dollar. Tom hield één stukje voor zichzelf, namelijk de wijngaarden van Château La Mascaronne, dat al sinds 1999 in zijn bezit was. Het domein bevindt zich op glooiende heuvels en is omringd door eiken en pijnbomen. Inmiddels is het volledige team van wijnmakers en wijngaardeniers verhuisd van Miraval naar Mascaronne en is hun vakmanschap en passie duidelijk terug te proeven.

TOM BOVE
ARCHETYPISCHE PROVENCEWIJNEN

WIJNGAARDEN | 45 HECTARE
BODEM | KALKRIJKE KEIEN
DRUIVENRASSEN | SYRAH, CINSAULT, GRENACHE, ROLLE, UGNI-BLANC, VIOGNIER

Streek | Provence

De eerste wijngaarden in de Provence werden al meer dan 2.600 jaar geleden gepland door de Oude Grieken, wat het een van de oudste wijngebieden van Frankrijk maakt. Millennia later stichtten hier de Romeinen hun eerste provincie buiten Italië. Ze noemden het provincia nostra, dat later Provence is geworden. Het huidige wijnbouwgebied strekt zich uit van Nice tot Arles met een diverse aanplant aan Zuid-Franse witte en blauwe druivenrassen. Het paradepaardje van de Provence is rosé, met haar typisch lichte kleur en pittige, droge kruidigheid. De Provence kent een mediterraan klimaat met veel zonuren en relatief weinig neerslag, ideaal voor wijnbouw en vakantie!

Vita Bella Château La Mascaronne ‘Vita Bella’ 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Côtes de Provence a.c.
Streek: Provence
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Provence
Druivenras: Ugni-blanc, rolle

De onvermoeibare voormalig marineofficier, ingenieur en zakenman Tom Bove is nog steeds actief bij het waterzuiveringsbedrijf Rochem, dat hij in 1972 oprichtte. Een jaar nadat zijn vrouw bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam, stortte hij zich volledig op zijn werk en kocht hij het kwakkelende La Mascaronne. De wijngaarden liggen vol met vuistgrote kalkstenen rotsen. “Het was een grote puinhoop destijds! Maar ik hou van restaureren. En van dingen niet verpesten. Ik kocht het voor die rotsen. Om wijn te maken op die bodem moet je veel werk verrichten. Maar als je het doet, kun je geweldige resultaten behalen”, aldus Bove. De Vita Bella is gemaakt van oude stokken ugni-blanc en rolle (vermentino), waarbij de druiven relatief laat worden geoogst. Dit geeft de wijn intensiteit, concentratie en complexiteit.

“De Vita Bella is ondanks zijn kracht en structuur uitermate verfrissend, met een boeiend aroma van witte bloemen, aardse tonen en citrus. Bij uitstek geschikt bij een klassieke salade niçoise.”

–  Tim Monten

Serveer temperatuur: 10-12 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2022