De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Castelmaure

Frankrijk | Languedoc-Roussillon

Het wijnhuis | Castelmaure

Castelmaure is een wijncoöperatie in het zuidelijke deel van de Corbières, om precies te zijn in het district Durban. De bodem in dit gebied bestaat uit kalksteen en schist en het klimaat is mediterraan. In dit ruige, rotsachtige deel van Frankrijk groeit bijna niets, behalve de kenmerkende ‘garrigue’ en natuurlijk druiven. Onder deze omstandigheden weet de wijnmaker van Castelmaure, Bernard Pueyo, mineraalrijke en geconcentreerde wijnen te maken die tegelijkertijd verfijnd en in balans zijn. Castelmaure wordt alom gezien als de beste cave uit de streek. Vele wijnkopers kloppen dan ook aan bij Castelmaure om te kunnen importeren. Zonder resultaat. Castelmaure blijft Van Eyck trouw en vice versa, al 25 jaar!

PATRICK DE MARIEN EN BERNARD PUEYO
CAVE COOPÉRATIVE

WIJNGAARDEN | 350 HECTARE
BODEM | KALK, KLEI, SCHIST, ALLUVIAAL
DRUIVENRASSEN | GRENACHE NOIR, SYRAH, CARIGNAN, MOURVÈDRE

Streek | Languedoc-Roussillon

De Corbières stond tot een aantal jaar geleden bekend als het gebied waar de bulk van de Franse wijn vandaan kwam, vaak van twijfelachtige kwaliteit. De immense streek, met meer dan is echter met een grote opmars bezig en niet onterecht. De grote verscheidenheid aan terroirs maakt het een regio van ongekende mogelijkheden. Deze opmars is voor een groot deel te danken aan de verdeling in elf districten met elk hun eigen terroir, zoals Durban, Montagne d’Alaric en Boutenac.

La Pompadour Castelmaure ‘La Pompadour’ 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk.
Appellatie: Corbières a.c.
Streek: Languedoc-Roussillon
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Languedoc-Roussillon
Druivenras: Carignan, grenache en syrah

De cuvée La Pompadour is een van de paradepaardjes van Castelmaure; een assemblage van de klassieke drie-eenheid carignan, grenache noir en syrah. Vers rood fruit dat doet denken aan bramen en kersen wordt moeiteloos gecombineerd met die karakteristieke Zuid-Franse garrigue, kaneel en zwarte peper. De rijping op eikenhout maakt de wijn af met een mondvullende toets van vanille.

“Drink La Pompadour bij een stevig gerecht, bijvoorbeeld bij wild of lam met mediterrane kruiden. Maar vergeet er ook niet van te genieten op een koude winteravond tijdens de feestdagen, bij de open haard.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 17-19 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2023