De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Castelmaure

Frankrijk | Languedoc-Roussillon

Het wijnhuis | Castelmaure

Castelmaure is een wijncoöperatie in het zuidelijke deel van de Corbières, om precies te zijn in het district Durban. De bodem in dit gebied bestaat uit kalksteen en schist en het klimaat is mediterraan. In dit ruige, rotsachtige deel van Frankrijk groeit bijna niets, behalve de kenmerkende ‘garrigue’ en natuurlijk druiven. Onder deze omstandigheden weet de wijnmaker van Castelmaure, Bernard Pueyo, mineraalrijke en geconcentreerde wijnen te maken die tegelijkertijd verfijnd en in balans zijn. Castelmaure wordt alom gezien als de beste cave uit de streek. Vele wijnkopers kloppen dan ook aan bij Castelmaure om te kunnen importeren. Zonder resultaat. Castelmaure blijft Van Eyck trouw en vice versa, al 25 jaar!

PATRICK DE MARIEN EN BERNARD PUEYO
CAVE COOPÉRATIVE

WIJNGAARDEN | 350 HECTARE
BODEM | KALK, KLEI, SCHIST, ALLUVIAAL
DRUIVENRASSEN | GRENACHE NOIR, SYRAH, CARIGNAN, MOURVÈDRE

Streek | Languedoc-Roussillon

De Corbières stond tot een aantal jaar geleden bekend als het gebied waar de bulk van de Franse wijn vandaan kwam, vaak van twijfelachtige kwaliteit. De immense streek, met meer dan is echter met een grote opmars bezig en niet onterecht. De grote verscheidenheid aan terroirs maakt het een regio van ongekende mogelijkheden. Deze opmars is voor een groot deel te danken aan de verdeling in elf districten met elk hun eigen terroir, zoals Durban, Montagne d’Alaric en Boutenac.

Louise Castelmaure 'Louise' 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Corbières a.c.
Streek: Languedoc-Roussillon
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Languedoc-Roussillon
Druivenras: grenache, carignan

Castelmaure zou Castelmaure niet zijn als ze weer fantastische etiketten hebben ontworpen, gebaseerd op hitfilm Thelma & Louise uit 1991. Susan Sarandon als Louise, Geena Davis als Thelma en een heel jonge Brad Pitt. “Waarom deze etiketten”, vroegen we aan Castelmaure. “Gewoon, omdat de jongens in de kelder het een leuke film vinden! En natuurlijk die iconische Ford Thunderbird.”
Voor ons is het proeven van deze wijn echt thuiskomen, zó mooi typisch Castelmaure. Bosaardbeitjes, kersen, wat pepermunt en Zuid-Franse kruiden spatten het glas uit. Toch is de wijn lichtvoetig en elegant, perfect bij de dagelijkse maaltijd of borrel.

Serveer temperatuur: 16 tot 18 °C ̊C
Op dronk: Tot en met 2022

Rouge Vigneron Castelmaure ‘Rouge Vigneron’ 2018

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Corbières a.c.
Streek: Languedoc-Roussillon
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Languedoc-Roussillon
Druivenras: Carignan, grenache, syrah en cinsault

Voordat de grenachedruiven worden geperst en vergist, worden deze eerst van hun stelen ontdaan. De druiven van de drie overige rassen worden volgens de ‘macération carbonique’ vergist. Dit houdt in dat de druiven in zijn geheel in een afgesloten vat gaan. Hierdoor ontstaat koolzuur en onder deze druk worden de druiven geperst en vergist.

“De Rouge Vigneron kenmerkt zich door de typische geur van “garrigue”, de struikachtige begroeiing van de streek, en het rijpe fruit van de Carignan. De uitgebalanceerde zuren geven de wijn een aangename frisheid. Drink de wijn als aperitief of bij een kruidig vleesgerecht.’’

–  Thijs van den Broek

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2021

La Pompadour Castelmaure ‘La Pompadour’ 2018

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Frankrijk
Appellatie: Corbières a.c.
Streek: Languedoc-Roussillon
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Languedoc-Roussillon
Druivenras: Carignan, grenache en syrah

De cuvée La Pompadour is een van de paradepaardjes van Castelmaure; een assemblage van de klassieke drie-eenheid carignan, grenache noir en syrah. Vers rood fruit dat doet denken aan bramen en kersen wordt moeiteloos gecombineerd met die karakteristieke Zuid-Franse garrigue, kaneel en zwarte peper. De rijping op eikenhout maakt de wijn af met een mondvullende toets van vanille.

“Drink La Pompadour bij een stevig gerecht, bijvoorbeeld bij wild of lam met mediterrane kruiden. Maar vergeet er ook niet van te genieten op een koude winteravond tijdens de feestdagen, bij de open haard.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 17-19 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2023