De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Carpinus Winery

Hongarije | Tokaj

Het wijnhuis | Carpinus Winery

We ontmoetten Eszter en István Bai van Carpinus Winery uit de vermaarde Tokajregio in Hongarije op de wijnbeurs ProWein. De naam is latijn voor gyertyános, haagbeuk in het Nederlands, vernoemd naar hun grootste wijngaard. Hoewel de Tokajregio beroemd is om zijn edelzoete wijnen van wereldklasse, ziet ultraserieuze wijnmaker István toekomst in droge wijnen van de druivenrassen furmint en hárslevelu. Hij verfijnde zijn ambacht onder andere bij Dr. Loosen aan de Moezel. Dat is te proeven in zijn wijnen, die kunnen worden getypeerd als harmonieus, mineraal en zeer drinkbaar. István bezit diverse wijngaarden die allen het bijzonder veelzijdige terroir van Tokaj op een verbluffende manier laat spreken.

FAMILIE BAI
JONGE GARDE IN HISTORISCH TOKAJ

WIJNGAARDEN | 7 HECTARE
BOMEM | VULKANISCH, KALK
DRUIVENRASSEN | FURMINT, Hárslevelű

Streek | Tokaj

In de noordoostelijke hoek van Hongarije bevindt zich Tokaj, de historische en meest beroemde wijnregio van het land. Het vulkanische plateau, met veel kalk en ijzer in de bodem, ligt op zo’n 500 meter boven de zeespiegel in de luwte van de Karpaten. Hier worden al sinds de zeventiende eeuw edelzoete wijnen gemaakt van druiven die aangetast zijn door een edele rotting (aszú genoemd), ver voor deze ontwikkeling zich doorzette in bijvoorbeeld Sauternes of Duitsland. Tegenwoordig wordt naast de edelzoete wijnen ook steeds meer nadruk gelegd op droog gevinifieerde, moderne witte wijnen, soms met een houtrijping. De belangrijkste druiven zijn hiervoor furmint, hárslevelű en muscat blanc à petits grains (sárgamuskotály).

(Nog) geen wijnen gevonden voor dit wijnhuis