De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Carl Loewen

Duitsland | Moezel

Het wijnhuis | Carl Loewen

Een van de meest tot de verbeelding sprekende druivenrassen in de Duitse wijnbouw is de riesling. De riesling is een van de meest veelzijdige witte druiven, die zowel uitstekende droge, als zoete wijnen, stil of mousserend, leveren. Kenmerkend is daarbij het intense fruit en de geraffineerde zuren. Karl Josef Loewen en zijn zoon Christopher staan bekend als echte rieslingspecialisten. Al meer dan 200 jaar brengt het kleine domein delicate wijnen voort, die als geen ander de eigenschappen van terroir en druif weerspiegelen. Het wijnbedrijf van de familie Loewen is gevestigd in Leiwen, vlakbij Trittenheim, in het centrum van de ‘Mittelmosel’. In 2008 kochten ze een van de oudste wijngaarden ter wereld, de Maximin Herrenberg wijngaard, beplant met rieslingstokken van meer dan 100 jaar oud. “Onze werkwijze is traditioneel. Alle wijnen worden natuurlijk vergist zonder toevoegingen en zonder temperatuurcontrole. Dat geeft karakter: onze ideale Moezelwijnen”, aldus Christopher.

KARL JOSEF EN CHRISTOPHER LOEWEN
HISTORIE SINDS 1803
LICHTVOETIGE RIESLINGS

WIJNGAARDEN | 30 HECTARE
BODEM | LEISTEEN
DRUIVENRASSEN | RIESLING, MÜLLER-THURGAU

Streek | Moezel

Het wijnbouwgebied Mosel is een van de dertien ‘Anbaugebiete’ van Duitsland. Het gebied tussen de steden Trier en Koblenz is vernoemd naar de gelijknamige zijrivier van de Rijn. De steile hellingen van leisteen zijn wereldberoemd en geven de wijnen, met name gemaakt van de rieslingdruif, hun unieke karakter.

Riesling Alte Reben Carl Loewen ‘Riesling Alte Reben’ 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Duitsland
Appellatie: MOSEL QUALITÄTSWEIN
Streek: Moezel
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Moezel
Druivenras: Riesling

Aan de basis van de Riesling Alte Reben staan druiven van zeventig jaar oude stokken. De combinatie van lage rendementen en strenge selectie maakt de wijn bijzonder geconcentreerd. De gisting verloopt in lijn met de traditie van Karl Josef en Christopher met uitzonderlijk natuurlijke gisten. Slechts na een langzame vergisting van ongeveer honderd dagen wordt de wijn gescheiden van de fijne lie en vervolgens gebotteld. De wijn heeft een complex aroma van citrus en bloesems, met in de smaak een prachtige balans tussen frisheid en rijkdom.

“De Alte Reben leent zich voor een breed scala aan culinaire toepassingen, zoals vette of gerookte vis, lichte curries of verfijnde gerechten van varkensvlees.”

– Tim Monten

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2023

Riesling Varidor Carl Loewen ‘Riesling Varidor’ 2019

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Duitsland
Appellatie: Mosel Qualitätswein
Streek: Moezel
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Moezel
Druivenras: Riesling

Met de Varidor gaat Carl Loewen letterlijk en figuurlijk ‘back to the roots’ van de rieslingdruif. Samen met het onderzoeksinstituut in de stad Trier gingen Karl Josef en Christopher op zoek naar plantmateriaal uit honderd jaar oude wijngaarden. Deze wijnstokken van de rieslingdruif werden vervolgens opnieuw aangeplant en staan aan de basis van de Riesling Varidor, een wijn die de lange traditie van dit nobele druivenras weerspiegelt.

“De Varidor is iets droger dan zijn broertje Quant. In de geur is de wijn zuiver met indrukken van citrus en een minerale ondertoon. Ook hier spelen de zuren en het kleine restzoetje een spannend spel in je mond. Ik geniet van deze wijn als aperitief, maar bij een mooie quiche met een frisse salade is de Varidor een perfect metgezel.’

– Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 8-10 °C ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2022