De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Cantine Salvatore

Italië | Molise

Het wijnhuis | Cantine Salvatore

Tijdens onze wijnreis langs de Adriatische kust in 2014 beleefden wij in de Molise een waar ‘David-en-Goliath’ moment. Na een proeverij bij het meest gerenommeerde wijnhuis van de streek, brachten wij op een zondagavond ook een bezoek aan het kleine Cantine Salvatore. Wij kozen voor ‘David’ en sindsdien zijn de wijnen van de jonge Pasquale Salvatore en zijn familie een vaste waarde in ons assortiment. Cantine Salvatore ligt in het kleine plaatsje Ururi op nog geen dertig kilometer van de kust en op driehonderd meter boven de zeespiegel. De wijnkelders zijn gelegen te midden van de eeuwenoude olijfgaard en huisvesten een goed uitgeruste wijnmakerij, voorzien van de beste technische hulpmiddelen.

PASQUALE SALVATORE
EEN KLEINE GROOTHEID UIT MOLISE

WIJNGAARDEN | 15 HECTARE
BODEM | KALKRIJKE STENEN
DRUIVENRASSEN | TINTILIA, MONTEPULCIANO, FALANGHINA

Streek | Molise

Een van de kleinste en jongste wijnregio’s van Italië is Molise. De wijncultuur aldaar, hoewel gelijkenis vertonend met de noordelijk gelegen Abruzzen, heeft duidelijk zuidelijke trekjes dat het ontleent aan Apulië en Campanië. Naast bekende druivenrassen als trebbiano en montepulciano, kent de Molise enkele lokale specialiteiten van de falanghinadruif en de rode tintilia.

Nysias Cantine Salvatore ‘Nysias’ 2018

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Falanghina del Molise d.o.c.
Streek: Molise
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Molise
Druivenras: Falanghina

De falanghinadruif is de regionale trots van Campanië (Sannio) en de Molise en wordt al eeuwenlang verbouwd in Zuid-Italië. De naam van de druif is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van falange, een paal waarlangs de snelgroeiende druivenrank vroeger werd geleid. Het gestructureerde, aromatische karakter van de Nysias van Cantine Salvatore wordt bereikt door een inweking van de schillen op extreem lage temperatuur, vlak voor de vergisting. De wijn wordt opgevoed in roestvrijstalen tanks om de weelderige geuren en smaken optimaal tot uitdrukking te laten komen.

“De Nysias is een ware openbaring van smaken. Sinaasappelschil, honing en ananas stijgen het glas uit, gecombineerd met een geweldige mineraliteit. De Nysias is fris genoeg voor bij een heerlijke zomerse salade en rijk genoeg voor gegrilde vis en kruidige kip van de barbecue.”

–  Bert van Eyck

Serveer temperatuur: 10-12 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2020