De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Antiche Terre Venete

Italië | Veneto

Het wijnhuis | Antiche Terre Venete

Antiche Terre Venete is gelegen in de buurt van Valpantena, de vallei der goden, een gebied met een wijnbouwgeschiedenis die teruggaat tot het Romeinse Rijk. De geschiedenis van Antiche Terre zelf is al even indrukwekkend en dateert uit de vroege jaren van de twintigste eeuw, toen Vittorio Sancassasi besloot druiven te gaan telen op zijn geliefde land. Na een ontmoeting met de familie Degani ontstond het idee om hun passie onder één naam te verenigen: Antiche Terre.

FAMILIES SANCASSASI EN DEGANI
RIPASSO- EN AMARONESPECIALIST

WIJNGAARDEN | 50 HECTARE
BODEM | KALK, ZAND
DRUIVENRASSEN | CORVINA, CORVINONE, RONDINELLA, MOLINARA

Streek | Veneto

De Veneto is een van de belangrijkste wijnbouwregio’s van Italië. Het gebied strekt zich uit van het Gardameer in het westen tot de golf van Venetië in het oosten, uitlopend in een smalle strook noordwaarts richting de Oostenrijkse grens. Geen andere regio in Italië kent zoveel kwaliteitswijnen, waarvan Prosecco, Valpolicella en Bardolino slechts enkele voorbeelden zijn. Valpolicella is misschien de meest bekende naam voor rode wijn, gemaakt van de lokale rassen corvina, molinara en rondinella volgens traditionele, inmiddels beroemde procedés. Amarone is een intense, droge rode wijn gemaakt van deels ingedroogde druiven. Bij ripasso wordt de valpolicella opnieuw gegist op gedroogde druivenschillen om de wijn krachtiger en voller te maken.

Solo Passione Antiche Terre 'Solo Passione' 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Vino Rosso
Streek: Veneto
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Veneto
Druivenras: Corvina, Rondinella, Cabernet Sauvignon

Solo Passione staat voor pure passie. Het bijzondere van deze wijn is dat de wijnmaker gebruik maakt van de unieke techniek ‘appassimento’. Bij deze methode worden de druiven gedurende enkele weken gedroogd om hiermee de kracht en de aroma’s in de wijn te versterken. Na de gisting rijpt deze wijn nog 6 maanden houtlagering om nog meer aan complexiteit te winnen. Resultaat is een heerlijke wijn, vol van fruit en een lichte kruidigheid. Licht gekoeld ideaal als een zomers aperitief of te combineren met pasta’s en rood vlees.

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2020

VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE ANTICHE TERRE 'VALPOLICELLA RIPASSO SUPERIORE' 2016

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: RIPASSO DELLA VALPOLICELLA D.O.C.
Streek: Veneto
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Veneto
Druivenras: CORVINA, CORVINONE, RONDINELLA

De wijnen van Antiche Terre verraden een diepe kennis van terroir en techniek, zoals de tweede gisting met schilletjes van de Amarone. Probeer deze Ripasso eens bij een Marokkaanse tajine met kip, pruimen en abrikozen.

Serveer temperatuur: 16-18 ̊C
Op dronk: Vanaf nu t/m 2021

Amarone della Valpolicella Antiche Terre 'Amarone della Valpolicella' 2015

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië
Appellatie: Amarone della Valpolicella d.o.c.g.
Streek: Veneto
Wijnsoort: Rode wijn
Herkomst: Veneto
Druivenras: CORVINA, CORVINONE, RONDINELLA

Na de rondleiding op het verrassend indrukwekkende bedrijf zette Davide ons aan de proeftafel. De vuurdoop werd de Amarone, de specialiteit bij uitstek uit de regio rondom de prachtige stad Verona. In elke kelder die we bezochten zagen we de plastic of houten kratjes die gebruikt worden voor de appassimento, het indrogen van handgeoogste rijpe druiven in geventileerde
droogkamers voor een periode van maar liefst vier maanden. Van deze gedroogde druiven wordt vervolgens een intense, geconcentreerde wijn gemaakt. Ook deze afsluitende wijn van de proeverij smaakt zoveel beter bij een mooi Italiaans gerecht: risotto all’amarone of kalfswangen in amaronesaus. U kunt het uzelf ook makkelijk maken, met een goed stuk Parmezaanse kaas of een pasta met een rijke vlees-ragu.

Serveer temperatuur: 17-19 ̊C
Op dronk: VANAF NU T/M 2023