De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Antica Cascina

Italië | Piemonte

Het wijnhuis | Antica Cascina

Onze monden vallen bijna open van bewondering bij het aanschouwen van Antica Cascina dei Conti di Roero. Het oog voor detail verraadt dat hier een vrouw aan het roer staat. Sorry heren! Van Daniela Olivera krijgen we een tour door het gebied, terwijl Luigi bezig is in de wijngaarden. We bewonderen het uitzicht en bestuderen de zanderige bodem, met hier en daar een fossiel schelpje van vijf miljoen jaar oud. “Hier in Roero maken we jazzwijnen. In de Langhe, aan de andere kant van de Tanaro-rivier, maken ze keiharde rock”, aldus Luigi. Inderdaad, de rijkere bodem van de Roero geeft aromatische, toegankelijke witte wijnen van arneis en favorita (vermentino).

DANIELA OLIVERA EN LUIGI ROAGNA
AUTHENTIEK ROERO

WIJNGAARDEN | 13 HECTARE
BODEM 
| ZAND, KALKRIJKE KLEI
DRUIVENRASSEN
| ARNEIS, FAVORITA, NEBBIOLO

Streek | Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piemonte, misschien wel de meest beroemde wijnregio van het land. Vermaarde wijnen van de tanninerijke nebbiolodruif, zoals barolo en barbaresco, zijn de specialiteit in de Langhe. Dit zijn bij uitstek eetwijnen die de nodige flesrijping nodig hebben om de tannines te temperen. Naast nebbiolo is barbera een kwantitatief en kwalitatief belangrijke druif, die zich kenmerkt door frisse zuren en zachte tannines. Dolcetto, de 'kleine zoete', geeft een frisse, elegante wijnen met veel kleur. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. De deelregio Roero is bekend vanwege zijn witte wijnen van de arneisdruif.

Favorita Antica Cascina - Favorita 2020

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië.
Appellatie: LANGHE FAVORITA D.O.C.
Streek: Piemonte
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Piemonte
Druivenras: Favorita

De rijkere bodem van de Roero geeft aromatische, toegankelijke wijnen zoals deze favorita (vermentino) getuigt. Stuivend fris, met tonen van citroenzeste en bloesem. Het kleine prikkeltje benadrukt de frisheid.

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2022

Arneis Antica Cascina - Arneis 2020

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië.
Appellatie: Roero Arneis d.o.c.g.
Streek: Piemonte
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Piemonte
Druivenras: Arneis

Met veel plezier denken we terug aan ons bezoek aan Antica Cascina dei Conti di Roero, of Antica Cascina zoals we de naam van dit prachtbedrijf maar afkorten. De gesprekken gaan over de prachtige vleessnijmachine in Daniela’s keuken, over Giethoorn, Volendam en de mooie vrouwen van Nederlandse voetballers. Gelukkig ook over wijn! Arneis is de specialiteit in dit deel van Piemonte. Ooit een obscuur druivenras gebruikt om de rode nebbiolo wat te temperen, werd arneis in de jaren zeventig op de kaart gezet door de legendarische barolo-producent Bruno Giacosa. Arneis is een lastige druif om te telen: de naam betekent niet voor niets ‘klein boefje’ in het lokale dialect. In de handen van Luigi is hij exemplarisch voor witte wijnen uit de regio, met tonen van rijpe peer en amandel. Wij dronken deze arneis bij een klassieke vitello tonnato. Briljant.

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2022