De wijnhuizen

< Terug naar overzicht

Antica Cascina

Italië | Piemonte

Het wijnhuis | Antica Cascina

Onze monden vallen bijna open van bewondering bij het aanschouwen van Antica Cascina dei Conti di Roero. Het oog voor detail verraadt dat hier een vrouw aan het roer staat. Sorry heren! Van Daniela Olivera krijgen we een tour door het gebied, terwijl Luigi bezig is in de wijngaarden. We bewonderen het uitzicht en bestuderen de zanderige bodem, met hier en daar een fossiel schelpje van vijf miljoen jaar oud. “Hier in Roero maken we jazzwijnen. In de Langhe, aan de andere kant van de Tanaro-rivier, maken ze keiharde rock”, aldus Luigi. Inderdaad, de rijkere bodem van de Roero geeft aromatische, toegankelijke witte wijnen van arneis en favorita (vermentino).

DANIELA OLIVERA EN LUIGI ROAGNA
AUTHENTIEK ROERO

WIJNGAARDEN | 13 HECTARE
BODEM 
| ZAND, KALKRIJKE KLEI
DRUIVENRASSEN
| ARNEIS, FAVORITA, NEBBIOLO

Streek | Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piemonte, misschien wel de meest beroemde wijnregio van het land. Vermaarde wijnen van de tanninerijke nebbiolodruif, zoals barolo en barbaresco, zijn de specialiteit in de Langhe. Dit zijn bij uitstek eetwijnen die de nodige flesrijping nodig hebben om de tannines te temperen. Naast nebbiolo is barbera een kwantitatief en kwalitatief belangrijke druif, die zich kenmerkt door frisse zuren en zachte tannines. Dolcetto, de 'kleine zoete', geeft een frisse, elegante wijnen met veel kleur. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. De deelregio Roero is bekend vanwege zijn witte wijnen van de arneisdruif.

Favorita Antica Cascina - Favorita 2021

< € 7,50
€ 7,50 - € 10,00
€ 10,00 - € 12,50
€ 12,50 - € 15,00
> € 15,00
Land: Italië.
Appellatie: LANGHE FAVORITA D.O.C.
Streek: Piemonte
Wijnsoort: Witte wijn
Herkomst: Piemonte
Druivenras: Favorita

De rijkere bodem van de Roero geeft aromatische, toegankelijke wijnen zoals deze favorita (vermentino) getuigt. Stuivend fris, met tonen van citroenzeste en bloesem. Het kleine prikkeltje benadrukt de frisheid.

Serveer temperatuur: 8-10 ̊C
Op dronk: Van nu t/m 2022