Carl Loewen in de schijnwerpers
«Das, was wir hier machen, ist schon das, was ich auch privat trinke.»
Minder doen levert je uiteindelijk aanzienlijk meer op. Daarvan is Christopher Loewen van Weingut Carl Loewen overtuigd. Hij zweert bij wijn maken met weinig interventie. De oude wijngaarden die ze bewerken regelen zich bijna zelf. Er geen groene oogst, ze gebruiken in de kelder geen pompen, geen maceratietijd voorafgaand aan de vergisting, geen toegevoegde gisten, geen enzymen, ze steken de wijn niet over in andere vaten, en slechts één filtering voordat de wijn gebotteld wordt.
Dus wijn maken zonder iets te doen? Zo gemakkelijk is het niet! Om zoveel mogelijk karakter uit de wijngaard te halen, is Christopher elke dag tussen de druivenplanten aan het werk. Hij heeft tijdens zijn studie veel geleerd over biodynamie en hij zou het liefst zijn grootvaders nog eens vragen hoe zij met de maankalender werkten. In de afgelopen honderd jaar wordt jammer genoeg veel in termen van rationalisatie gedacht, en is er minder aandacht voor de ervaring van de oude garde wijnmakers en de natuur zelf.